Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες ,υπολογίζεται ότι στην Αμερική το 80%, των ατόμων άνω των 45 ετών ,πάσχουν από περιοδοντική νόσο , άλλοτε διαφορετικής βαρύτητας και έκτασης .Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου περιέχει αποτελεσματική περιοδοντική θεραπεία ανάλογη με το στάδιο μόλυνσης.

Η περιοδοντίτιδα αφορά στους περιοδοντικούς ιστούς που περιβάλλουν , προσδένουν και στηρίζουν τα δόντια μέσα στο φατνίο. Οι ιστοί αυτοί είναι τα ούλα , τα κόκκαλα των γνάθων , η οστείνη της ρίζας των δοντιών και το περιρρίζιο. Σε φυσιολογικές καταστάσεις τα ούλα έχουν ανοιχτό ρόδινο χρώμα , δεν αιμορραγούν και είναι σταθερά συνδεδεμένα με το δόντι. Στην φλεγμονώδη νόσο της περιοδοντίτιδας που είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας τα ούλα αποκολλιούνται και τα μικρόβια και οι τοξίνες εισχωρούν και προχωρούν βαθύτερα κάτω από τα ούλα και μολύνουν τα κόκκαλα . Το κόκκαλο που μολύνεται απορροφάτε και καταστρέφεται και έτσι τα ούλα από τα δόντια ολοκληρωτικά και σχηματίζεται ένας κενός χώρος που λέγεται θύλακος.

Δυστυχώς στον ασθενή δεν εμφανίζεται με πόνο αλλά με αιμορραγία στα ούλα και κινητικότητα στα δόντια αφού με την εξέλιξη της νόσου χάνεται όλη στηρικτική δύναμη των δοντιών  και έτσι ενώ εμείς βλέπουμε όμορφα καθαρά και πιστεύουμε υγιή δόντια στην ουσία αυτά βρίσκονται στον αέρα .

Έτσι λοιπόν ήρθε ένας νέος ασθενής στο ιατρείο μας με σύμπτωμα την πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα των δοντιών του που δημιουργούσε πρακτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του ,και όταν καθαρίσαμε τα δόντια και τις φλεγμονές ο αριθμός των δοντιών που μπορούσαμε πλέον να σώσουμε ήταν ελάχιστος .Η περιοδοντίτιδα που υπήρχε χρόνια και δεν θεραπεύτηκε ποτέ είχε κάνει μεγάλη ζημιά .

                                                  

Η περιοδοντίτιδα είναι ένας βασικός παράγοντας που μας αποτρέπει από την επιλογή της τοποθέτησης εμφυτευμάτων για δύο λόγους ,πρώτον το οστό έχει αλλοίωση σε τέτοιο βαθμό που πλέον υπάρχει μεγάλη απώλεια η οποία έφερε και αυτό το αποτέλεσμα να χαθεί η στήριξη των δοντιών αλλά και όλη η περιοχή της στοματικής κοιλότητας θέλει χρόνια και σωστή στοματική υγιεινή με πολύ προσοχή και συνέπεια για να εξαφανιστούν ή έστω να μειωθούν τα μικρόβια της περιοδοντίτιδας.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιλογές να είναι αρκετά περιορισμένες αλλά

                                ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ …

                                               ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΠΑΚΙΑ ΖΙΡΚΟΝΙΑΣ.

Και ο ασθενής μας μπορεί να ξανά χαμογελάει ,να γεύεται χωρίς φόβο τα γεύματα του και να νιώθει ασφάλεια πως όλα θα πάνε καλά χωρίς να φύγει κάτι αφού οι τηλεσκοπικές δυνάμεις που υπάρχουν δίνουν ένα πολύ σταθερό αποτέλεσμα .                                                        Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί  πως με αυτόν τον τρόπο έχουμε πρόσβαση στα δοντάκια που στηρίζουν την προσθετική εργασία καθώς και να προσαρμόσουμε την προσθετική εργασία χωρίς να την καταστρέψουμε σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες και έχουμε απώλεια κάποιου μέχρι τώρα δοντιού. Με λίγα λόγια είναι μια κατασκευή που μας επιτρέπει να  αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε ενδεχομένος  δόντια -στηρίγματα και να την κρατήσουμε για πάντα.

 

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΣΟΦΙΑ                                                                                                                                                                           pataki1811@gmail.com

Did you like this? Share it!