ΓΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ

 

Εκτός από το γαλβανισμό που παράγεται από την επαφή των διαφόρων υλικών , γαλβανική δράση μπορεί να παρατηρηθεί επίσης λόγω της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του σάλιου και άλλων ρευστών σε γειτονικές αποκαταστάσεις ή ακόμα και σε απόσταση .Η εποχή που χρησιμοποιείτο αποκλειστικά ο χρυσός έχει παρέλθει και η βιοσυμβατότητα των κραμάτων της καθημερινής οδοντιατρικής πράξης αμφισβητείται. Το κοβάλτιο , το χρώμιο και το νικέλιο , για παράδειγμα ( συστατικά του βασικού κράματος ) ,θεωρούνται τοξικά βαρέα μέταλλα, παρόλα αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται . Οι διαβρωτικές ηλεκτροχημικές αντιδράσεις που προκαλούνται από διαφορετικά κράματα και οι οποίες λαμβάνουν χώρα παρουσία σάλιου οδηγούν στην απελευθέρωση μεταλλικών ιόντων , με αποτέλεσμα να προκύπτουν ποικίλες βιολογικές επιδράσεις στις οποίες ελάχιστη προσοχή αποδίδεται. Ηλεκτρική τάση μέχρι 950 mV μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ διαφορετικών οδοντικών κραμάτων στη στοματική κοιλότητα και ηλεκτρικά πεδία διαφορετικής εντάσεως δημιουργούνται αντιστρόφως ανάλογα με την απόσταση των αποκαταστάσεων . Η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου μετράται ως volt ανά μέτρο ( V/ m). Η ένταση πεδίου 1V/m αντιπροσωπεύει μια διαφορά δυναμικού ενός volt  μεταξύ σημείων διαχωρισμένων κατά ένα μέτρο. Υπό  την επίδραση των ρευμάτων , μεταβάλλονται οι λειτουργίες της κυτταρικής μεμβράνης .Ανάλογα με την ισχύ του πεδίου που μπορεί να φτάσει έως και 16 V/m  παρατηρείται απόπτωση και κερατινοποίηση των κυττάρων που οδηγεί σε πόνο και αλλοιώσεις των στοματικών ιστών όπως ερύθημα , λειχηνοειδής μεταβολές και λευκοπλακία .

Λευκοπλακία στη γλώσσα ασθενούς , στην περιοχή που βρίσκεται χρυσακρυλική στεφάνη σε επαφή με έμφραξη αμαλγάματος.

Παρατηρούνται διαβρώσεις στην γλώσσα ενώ στην περιοχή αυτή βρίσκεται στην άνω γνάθο μεταλλοκεραμική στεφάνη και έμφραξη αμαλγάματος και στην κάτω γνάθο δυο εμφυτεύματα τιτανίου ,όπου μετά απο 3 εβδομάδες που πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τους ο ασθενής παραπονέθηκε για έντονη μεταλλική γεύση και καυσαλγία. 

Επίσης , μπορεί να παρατηρηθεί διάλυση των σκληρών οδοντικών ουσιών και των συγκολλητικών μέσων . Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με προβλήματα όπως μεταλλική γεύση , η αίσθηση καύσου και διάφορες αλλοιώσεις , η επιλογή υλικών μπορεί να είναι μια διαδικασία εξαιρετικά σημαντική .

Οι αλλοιώσεις που οφείλονται στον γαλβανισμό δεν είναι πάντα ένα τοπικό φαινόμενο. Ένα σύνδρομο που ονομάζεται <σύνδρομο κίτρινων νυχιών >και περιγράφθηκε αρχικά το 2011 χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή στα νύχια , λεμφική απόφραξη και λεμφοίδημα.         Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του είναι  η οπισθορινική επίσταξη και η ιγμορίτιδα που σχετίζεται με τον βήχα. Το τιτάνιο κρίθηκε υπεύθυνο για την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού. Η κύρια πηγή ιόντων τιτανίου έχει αναφερθεί ότι είναι τα εμφυτεύματα τιτανίου στο στόμα των ασθενών , τα οποία υφίσταται διάβρωση που προκαλείται από γαλβανικά φαινόμενα μεταξύ αυτών και αποκαταστάσεων χρυσού ή και αμαλγάματος , αλλά και η διάβρωση από φθόριο. Άλλες πηγές ιόντων τιτανίου μπορεί να είναι η έκθεση εργαλείων τιτανίου σε ζελέ και διαλύματα φθορίου  , φάρμακα όπως η δικλοφαινάκη , celecoxib και zopiklon , μαζί με καραμέλα , τσίχλα και γλυκόριζα .

Τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν μετά την απομάκρυνση των μεταλλικών αποκαταστάσεων ή τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Οι μελέτες που συσχετίζουν το τιτάνιο με το σύνδρομο κίτρινων νυχιών βαίνουν αυξανόμενες.

Did you like this? Share it!