ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονώδης νόσος και αποτελεί πάντα εξέλιξη της ουλίτιδας.Τα ποσοστά της βαριάς μορφής της νόσους αυξάνονται γύρω στο 12% του πληθυσμού, ενώ ένα επιπλέον 60% του πληθυσμού πάσχει από την μέτρια ή ελαφριά μορφή της νόσου. Είναι μια πολύ συχνή αλλά ιδιαιτέρως κρυφή και ύπουλη νόσος.

Στην περιοδοντίτιδα πάσχουν εκτός των ούλων, όλοι οι περιοδοντικοί – στηρικτικοί ιστοί, συμπεριλαμβανομένου και του φατνιακού οστού που περιβάλλει τα δόντια.

Πιο συγκεκριμένα τα μικρόβια και οι τοξίνες τους προχωρούν βαθύτερα κάτω από τα ούλα και μολύνουν το κόκκαλο.

Το κόκκαλο που μολύνεται απορροφάται – καταστρέφεται και έτσι τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια και σχηματίζεται ένας κενός χώρος που λέγεται θύλακας.

Μέσα σε αυτόν τον θύλακα τα παθογόνα μικρόβια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να σχηματίζουν πέτρα (τρυγία). Η τρυγία συνεχίζει να επεκτείνεται, καταστρέφοντας επιπλέον κόκκαλο, μέχρι που χάνεται όλη η στήριξη και τα δόντια πέφτουν.

Έτσι έχουμε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σε συνεχιζόμενη καταστροφή οστού γύρω από τα δόντια, πολύ συχνά χωρίς να υπάρχει πόνος ή άλλα εμφανή συμπτώματα.

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου ή σε καπνιστές αν και η φλεγμονώδης καταστροφή είναι σημαντική και σε εξέλιξη, τα ούλα ενδέχεται να μην ματώνουν και να μην είναι κόκκινα ή πρησμένα, γιατί η φλεγμονή έχει μετατοπιστεί σε βαθύτερα σημεία. Συχνά τα δόντια κουνιούνται ή αλλάζουν θέση δημιουργώντας αισθητικά προβλήματα σύγκλεισης, μάσησης και ομιλίας. Η καταστροφή του οστού γύρω από τα δόντια εξελίσσεται ραγδαία κατά περιόδους οι οποίες εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης.

Τέλος, η κακοσμία του στόματος σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, οφείλεται στην κακή περιοδοντική υγεία και στη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών.

Η σημαντική διαφορά μεταξύ της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι ότι στην περιοδοντίτιδα υπάρχει μόνιμη οστική απώλεια και αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα ή αν αφεθεί να υποτροπιάσει η καταστροφή του οστού επιδεινώνεται και οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων από τα ακόλουθα, αποτελεί ουσιαστικό λόγο για να αναζητήσει κάποιος περιοδοντική εκτίμηση:

-ούλα κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα που ματώνουν εύκολα ή και αυτόματα χωρίς ερεθισμό όπως όταν βουρτσίζονται.

-ούλα που έχουν υποχωρήσει ή που έχουν αποκολληθεί από το δόντι.

-επιμονή δυσοσμία.

-πυορροή  ανάμεσα από τα δόντια και τα ούλα.

-χαλαρά δόντια που κουνιούνται.

-αλλαγή στην σύγκλειση, δηλαδή στον τρόπο που έρχονται σε επαφή τα δόντια όταν κλείνει το στόμα.

-αισθητική αλλαγή όπως στροφή δοντιών, άνοιγμα κενών, επιμήκυνση τους κλπ.

-αν υπάρχει γενικότερο επιβαρυντικό νόσημα. (καρδιαγγειακό, διαβήτης, νοσογόνος παχυσαρκία, νοσήματα από τους νεφρούς ή οστεοπόρωση)

-κάπνισμα.

Τα ερευνητικά δεδομένα ότι η περιοδοντίτιδα, μπορεί να συσχετίζεται με τις ανωτέρω παθολογικές καταστάσεις. Τα περιοδοντικά μικρόβια μπορούν να ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να αποτελούν κίνδυνο για άλλα όργανα του σώματος. Φαίνεται ότι περιοδοντικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, εμφάνισης καρδιοαγγειακών επεισοδίων, δυσκολία ρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ επιπλέον τα ανωτέρω προβλήματα, γενικής υγείας ή φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή τους, επηρεάζει την υγεία των ούλων της στοματικής κοιλότητας.

Σχετικά με την εγκυμοσύνη, η έρευνα δείχνει ότι οι μητέρες με σοβαρό περιοδοντικό πρόβλημα έχουν αυξημένη τάση να γεννήσουν πρόωρα και λιποβαρή μωρά, ενώ το προϋπάρχον περιοδοντικό τους πρόβλημα επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενικότερα τα υγιή ούλα βοηθούν να έχουμε ένα πιο υγιές σώμα.

Κλείστε το Ραντεβού
σας
με την γιατρό

θα μας βρείτε: Αδριανείου 42, Αθήνα, Ν. Ψυχικό
Τηλέφωνο: 210 671 1380

Κλείστε το Ραντεβού σας με την γιατρό

θα μας βρείτε: Αδριανείου 42, Αθήνα, Ν. Ψυχικό
Τηλέφωνο: 210 671 1380