ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βιταμίνη D έχει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των οστών και την προαγωγή της υγείας του σκελετού. Η βασική λειτουργία της συνίσταται στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Γι’ αυτό η έλλειψη της συνδέεται με την οστεοπόρωση. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν πάθει κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τα τελευταία χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν επίσης το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς έχει καταγραφεί πως βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην  πρόληψη άλλων σοβαρών κυρίως του εντέρου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης, καθώς και άλλων ασθενειών.

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στον καλό μεταβολισμό των οστών και στη πορεία της οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής δημιουργεί οστά μαλακά και πορώδη, δυσχεραίνει την επούλωση και αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας στις επεμβάσεις αυτές και όχι μόνο. Άρα η επαρκή της πρόσληψης είναι καταλυτικής σημασίας.

Για να αποθηκευτεί  όμως το δεσμευμένο ασβέστιο στα οστά, επιβάλλεται να υπάρχει η βιταμίνη K2. Αυτή ρυθμίζει μαζί με την βιταμίνη D τον συνολικό μεταβολισμό του ασβεστίου.

Μπλοκάρει την εναπόθεση του ασβεστίου στους μαλακούς ιστούς (αγγεία) και μπορεί ακόμα και να διαλύσει προϋπάρχουσες πλάκες σε αυτά.

Πάνω από το 50% των Ελλήνων πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D, κυρίως λόγω της ελάχιστης έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό της ώρες που οι ακτίνες πέφτουν κάθετα (12:00-15:00), αλλά και της αυξημένης μελανίνης η οποία αποτελεί φυσική ασπίδα του δέρματος. Επιβάλλεται λοιπόν η χρήση συμπληρωμάτων D και K2.

Όμως ταυτόχρονα είναι αναγκαία και η χορήγηση μαγνησίου για να αποφευχθούν οι κράμπες. Το μαγνήσιο των τροφών έχει ελαττωθεί δραματικά με το πέρασμα τον χρόνων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιεκτικότητα του στις ντομάτες σήμερα συγκριτικά με αυτό του 1930 έχει ελαττωθεί κατά 88%.

Επομένως η επάρκεια D,K2,Μg είναι απαραίτητη στην οδοντιατρική αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες.

Κλείστε το Ραντεβού
σας
με την γιατρό

θα μας βρείτε: Αδριανείου 42, Αθήνα, Ν. Ψυχικό
Τηλέφωνο: 210 671 1380

Κλείστε το Ραντεβού σας με την γιατρό

θα μας βρείτε: Αδριανείου 42, Αθήνα, Ν. Ψυχικό
Τηλέφωνο: 210 671 1380