Laser ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

 

Μια συντηρητική περιοδοντική θεραπεία μπορεί να κρατήσει ακόμα και 12 μήνες , με συχνές επισκέψεις στο ιατρείο και αρκετά τραυματικές πολλές φορές για τον ασθενή. Κυρίως αποτελείται από τρία στάδια : τις οδηγίες στοματικής υγιεινής, την αφαίρεση ξένων σωμάτων με την βοήθεια υπερήχων και την λείανση των ριζών με βαθιές αποξέσεις . Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στα χέρια μας μια μεγάλη καινοτομία που μας βοηθάει να μειώσουμε το διάστημα εντατικής θεραπείας , να κάνουμε λιγότερο επώδυνες τις επισκέψεις τους και να έχουμε πολύ πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα ανάπλασης στις περιοχές των περιοδοντικών θυλάκων που δημιουργούν την κινητικότητα των δοντιών μας, με την βοήθεια του laser.

Τα laser είναι συσκευές που εκπέμπουν ενέργεια με τη μορφή φωτός. Η ενέργεια αυτή έχει εφαρμογή σε διάφορες επιστήμες, τεχνολογικές και ιατρικές καθώς και με εξαιρετικά αποτελέσματα και σε πολλές οδοντιατρικές εργασίες.

Πως λειτουργούν τα laser

Κάθε συσκευή laser παράγει-εκπέμπει ενέργεια σε ένα μόνο, συγκεκριμένο μήκος κύματος. Η ενέργεια αυτή – το συγκεκριμένο μήκος κύματος – έχει την ιδιότητα να απορροφάται και κατ’ επέκταση να επιδρά με διαφορετική αποτελεσματικότητα σε διάφορους ιστούς της στοματικής κοιλότητας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την χρήση των laser κατά την περιοδοντική θεραπεία είναι η αντιμικροβιακή δράση που έχουν στο περιβάλλον του περιοδοντικού θυλάκου. Επιπλέον  προσφέρουν  απομάκρυνση του φλεγμονώδους ιστού, και διέγερση των περιοδοντικών ιστών (βιοδιέγερση). Μέσω της βιοδιέγερσης στοχεύουμε και αποσκοπούμε σε μια ομαλή επούλωση, και ανάπλαση μέρους των χαμένων περιοδοντικών ιστών.

Εφαρμόζοντας  τo laser στο πλαίσιο της περιοδοντικής θεραπείας πετυχαίνουμε σημαντικότατη ελάττωση έως και εξάλειψη της ανάγκης για χειρουργική του περιοδοντίου. Η θεραπεία ολοκληρώνεται ταχύτερα, μέσα από σημαντικά λιγότερες θεραπευτικές συνεδρίες και οι επιπλοκές είναι ελάχιστες. Τα περιστατικά περιοδοντιτιδας που θεραπευτικά αντιμετωπίζονται με laser χρειάζονται εξαιρετικά σπάνια μια επιπρόσθετη χειρουργική παρέμβαση. Ιδιαίτερα σοβαρές περιοδοντικές βλάβες που εντοπίζονται στην περιοχή του διχασμού των ριζών, αλλά και ενδοοστικές βλάβες επουλώνονται και εξαλείφονται με ακρίβεια, υψηλή προβλεψιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Η θεραπευτική χρήση των laser στα πλαίσια της αντιμετώπισης περιοδοντικών βλαβών μπορεί να εφαρμοστεί εντοπισμένα ή γενικευμένα, ανάλογα με την βαρύτητα και την έκταση της νόσου. Επιπλέον, κατά την ανίχνευση εντοπισμένων περιοδοντικών βλαβών στα πλαίσια των τακτικών επανεξετάσεων για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, η συμπληρωματική χρήση ακτινοβολίας laser βοηθά στην αντιμετώπιση της όποιας αρχόμενης υποτροπής.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα μετά από μια περιοδοντική θεραπεία με την επικουρική χρήση των laser διατηρείται στον ίδιο βαθμό με αυτό της κλασσικής περιοδοντικής θεραπείας και επιπλέον μέσα από τον μηχανισμό της βιοδιέγερσης εξακολουθεί να δίνει κέρδος πρόσφυσης για χρονικό διάστημα 6-12 μήνες μετά την περιοδοντική θεραπεία.

Did you like this? Share it!