ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ STRESS ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ!!

H περίοδος αυτή γεννά άγχος , ανασφάλεια , φόβο , λύπη , θυμό , συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα. Η πανδημία του Conid-19 που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μαζί με τα μέτρα αντιμετώπισης της ( καραντίνα, κοινωνική αποστασιοποίηση , περιορισμός μετακινήσεων , αναστολή εκπαιδευτικών και περιορισμός εμπορικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων) αποτελεί μια πρωτοφανή και ψυχοπιεστική εμπειρία που δημιουργεί έντονο stress σε όλο το γενικό πληθυσμό.

Εκτός από τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος επηρεάζει και η υγεία του στόματος μας, τα δόντια , τα ούλα ακόμα και η κροταφογναθική διάρθρωση . Το πιο συνήθεις στις μέρες μας είναι η εκδήλωση του άγχους με το σφίξιμο των δοντιών που συνήθως συνοδεύεται και από τρίξιμο(βρυγμός). Δυστυχώς αυτό δεν έχει ηλικία γιατί το άγχος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ακόμα και στα μικρά παιδιά.

Το να τρίζει κάποιος τα δόντια του ή να τα σφίγγει δυνατά μεταξύ τους αποτελεί μια συνήθεια επιζήμια για τα δόντια που επαναλαμβάνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν ελέγχεται συνειδητά από τα περισσότερα άτομα που το κάνουν . Το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι συνηθισμένο σε περιόδους πνευματικής έντονης κόπωσης ή εργασίας. Όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό. Η επαναλαμβανόμενη αυτή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει λειτουργικά αλλά και αισθητικά προβλήματα σε ένα στόμα .Συνήθως ,τα άτομα παραπονούνται για πόνο στο γνάθο ή στις αρθρώσεις των γνάθων, με άμεση συνέπεια τον περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος . Παραπονούνται συνήθως για ημικρανίες ή συχνούς πρωινούς πονοκεφάλους . Για τα δόντια μπορεί να είναι καταστροφική η συνήθεια του βρυγμού ,

ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΒΡΥΓΜΟΥ

Είναι μια ειδική κατασκευή , από διάφανο σκληρό ακρυλικό, η οποία καλύπτει όλες τις μασιτικές επιφάνειες της κάτω γνάθου και μόνο για τη διάρκεια της νύχτας, εκτός αν είναι απαραίτητο να φορεθεί και κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας. Μας βοηθάει να κλείνει τα δόντια στη σωστή θέση και να εξισορροπεί τις πιέσεις τους, έτσι ώστε να χαλαρώνουν οι μύες και να μειώνονται έως και εξαφανίζονται τα λειτουργικά συμπτώματα και ο πόνος .Η χρήση του νάρθηκα βοηθάει επίσης στην προστασία από την αποτυχία των δοντιών , μειώνει την κινητικότητά τους και προστατεύει τις τυχόν προσθετικές εργασίες από φθορές και καταστάσεις λόγω της έντονης πίεσης και πολλές φορές υπερβολικής πίεσης .

Ως συνέπεια του στρες στην στοματική υγεία έχουν παρατηρηθεί επίσης και τα εξής :

Άφθες: επώδυνες πληγές στο στόμα , άγνωστης μεν αιτιολογίας ,για τις αυτές το άγχος όμως θεωρείται βασικός προθεσιακός παράγοντας .

Πλημέλης φροντίδα και διατροφή :Λόγω του άγχους παραμελούμε την καθημερινή ή τη σχολαστική φροντίδα των δοντιών ή η διατροφή μας είναι γεμάτη γλυκά ή με πολλούς υδατάνθρακες ,τροφές με ισχυρή τερηδονογόνο δράση .

Ξηροστομία : Λόγω του έντονου stress δεν παράγεται αρκετό σάλιο στο στόμα , δημιουργώντας ξηροστομία και σαν συνέπεια αυτής κακοσμία του στόματος

Ουλικές παθήσεις ( ουλίτιδα , περιοδοντίτιδα ) : Έρευνες έχουν δείξει ότι η μειωμένη άμυνα του οργανισμού μας λόγω του στρες είναι ένας σοβαρός παράγοντας για την εμφάνιση ή χειροτερεύει ασθένειες των ούλων που ήδη υπάρχουν όπως είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Εάν η δεύτερη μένει αθεράπευτη μπορεί να γίνει αιτία να χάσουμε τα δόντια μας.

Καλό είναι δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε πέρα ​​από την οδοντιατρική φροντίδα για να αντιμετωπίσουμε τους στρες και τις όποιες του στη στοματική κοιλότητα , τρώγοντας υγιεινά και πίνοντας πολύ νερό .Ο καλός ύπνος βοηθά όπως και η φυσική άσκηση. Τέλος θα πρέπει να θυμόμαστε να τηρούμε την στοματική υγιεινή, να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας μια φορά, τουλάχιστον τον χρόνο και να εισάγουμε τα παιδιά μας σε έναν ποιοτικό τρόπο ζωής και στην απόκτηση κανόνων στοματικής φροντίδας.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΠΟΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ!!

Did you like this? Share it!