Η ΧΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ

 

Η χρήση αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων από ανθρώπους δίχως ουλίτιδα ή ασθένειες των δοντιών μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία .Σε μελέτη που πραγματοποιήσαν Βρετανοί επιστήμονες με στοματικό διάλυμα που περιέχει την αντισηπτική ουσία χλωροεξιδίνης διαπίστωσαν ότι εξοντώνει τα ωφέλιμα βακτήρια του στόματος και εμποδίζει τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων , οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης .

Στην μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση << Free Radical Biology and Medicine .>> συμμετείχαν 19 υγιείς εθελοντές , οι οποίοι κλήθηκαν να χρησιμοποιούν δυο φορές την ημέρα το στοματικό διάλυμα , ενώ υποβάλλονταν σε μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως  και σε άλλες εξετάσεις. Η χρήση του διαλύματος συσχετίσθηκε με αύξηση της πιέσεως κατά 0,2 έως 0,35 μονάδες.

Η εξόντωση των ωφέλιμων βακτηρίων του στόματος σε καθημερινή βάση είναι καταστροφική, διότι ακόμα και οι μικρές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη νοσηρότητα από καρδιοπάθεια.

 Κανένα στοματικό διάλυμα δεν είναι αποτελεσματικό για τον έλεγχο της μικροβιακής πλάκας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το καθημερινό αποτελεσματικό βούρτσισμα .

Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν σύστασης από ιατρό.

Λήψη πολλών από αυτών για πάνω από 10 φορές μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση καφέ χρωστικών στα δόντια οι οποίες απομακρύνονται με οδοντιατρικό καθαρισμό .

Η σωστή χρήση των στοματικών αντιμικροβιακών διαλυμάτων είναι μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα , σε καταστάσεις που δεν μπορεί ο ασθενής να βουρτσίσει τα δόντια του και σε επίμονες περιπτώσεις περιοδοντίτιδας και περιεμφυτευματίτιδας επικουρικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα διάφορα διαλύματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το βούρτσισμα των δοντιών , ακόμα και αν βιαζόμαστε και δεν προλαβαίνουμε καλύτερα να βουρτσίσουμε με την ησυχία μας αργότερα παρά να παραλείψουμε τελείως και απλά να κάνουμε ένα μπούκωμα με διάλυμα που θα μας δώσει προσωρινά την ψευδαίσθηση της φρεσκάδας μέσα από αρωματικές ουσίες που περιέχει . Το βούρτσισμα και γενικότερα η μηχανική απομάκρυνσης των μικροβίων δεν μπορούν να αντικατασταθούν μόνο με χημική καταπολέμηση τους με διαλύματα. 

Did you like this? Share it!