ΕΛΚΟΝΕΚΡΩΤΙΚΗ ΟΥΛΙΤΙΔΑ

 

Ελκονεκρωτική ουλίτιδα  είναι μια ξεχωριστή πάθηση των ούλων η οποία συσχετίζεται με τη φτωχή στοματική υγιεινή και οφείλεται και σε μικρόβια αλλά και σε ιούς. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική με κανένα τρόπο.

Είναι μια φλεγμονή των άλλων , που συνήθως ξεκινά απότομα σε περιόδους stress και έχει χαρακτηριστικά έντονο πόνο ή καύσους στα ούλα , καταστροφή των μεσοδόντιων θηλών ( τα ούλα ανάμεσα στα δόντια) και έντονη κακοσμία. Τα ούλα καλύπτονται απο ψευδομεμβράνες , αιμορραγούν εύκολα ενώ παρουσιάζεται κακοσμία και συχνά μεταλλική γεύση. Οφείλεται σε αναερόβια μικρόβια και αποτελεί μια ξεχωριστή πάθηση των ούλων που δεν οφείλεται αποκλειστικά σε πλημμελή στοματική υγιεινή και συσσώρευση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η κακή στοματική υγιεινή , το κάπνισμα , η κακή διατροφή αλλά κυρίως το ψυχολογικό stress και η ανοσοκαταστολή ( όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έχει καταπέσει ). Η ελκονεκρωτική ουλίτιδα μπορεί να εμφανίζεται σε οξεία ή χρόνια μορφή με επαναλαμβανόμενα επεισόδια , να εξελίσσεται σε ελκονεκρωτική περιοδοντίτιδα , στοματίτιδα ή φαρυγγίτιδα ή να συνυπάρχει με τα νοσήματα αυτά.

Θεραπεία της οξείας ελκονεκρωτικής ουλίτιδας.

Χορηγούμε το αντιβιοτικό μετρανιδαζόλη , τρείς φορές την ημέρα για δέκα συνήθως ημέρες και συνήθη παυσίπονα φάρμακα .Συνιστούμε καλή στοματική υγιεινή και πλύσεις με οξυζενέ .Όταν τα έντονα συμπτώματα υποχωρήσουν κάνουμε καλό καθαρισμό των δοντιών μαζί με υποουλικές αποξέσεις . Η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα θεραπεύεται οριστικά.

Όσο μπορεί ο ασθενής πρέπει να μειώσει το stress, αν καπνίζει πρέπει να σταματήσει ή έστω να μειώσει το κάπνισμα για λίγες μέρες.           Ο ασθενής πρέπει να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και να πάρει ίσως συμπληρώματα βιταμινών. Για την αποκατάσταση και την επούλωση των βλαβών μπορεί να γίνει συμπληρωματικά θεραπεία με laser , θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες και αν χρειαστεί χειρουργική ανάπλαση των ούλων με ουλικά μοσχεύματα.

Did you like this? Share it!