ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

Οι φρονιμίτες ειναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα και συνήθως βγαίνουν μετά τα δεκαοχτώ γι’αυτό και λένε πως με την ανατολή τους φρονιμεύουμε .Όταν διευθετούνται σωστά και τα ούλα που τα περιβάλλουν είναι υγιή , τότε δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν . Η εξαγωγή των φρονιμιτών ειναι απαραίτητη όταν η ανατολή τους εμποδίζεται να γίνει σωστά .

Οι κυριότερες καταστάσεις που επιβάλλουν την εξαγωγή ενός φρονιμίτη είναι:

  • Έγκλειστοι φρονιμίτες, που παραμένουν “παγιδευμένοι” μέσα στη γνάθο με συνέπεια να προκαλούν έντονο πόνο.
  • Ημιέγκλειστοι φρονιμίτες, που έχουν ανατείλει μερικώς από τη γνάθο.
  • Περιστεφανίτιδα, μια μορφή περιοδοντικής λοίμωξης συνήθης σε ημιέγκλειστους φρονιμίτες.
  • Περιοδοντίτιδα ή τερηδόνα, λόγω της δυσκολίας καθαρισμού και απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας.
  • Οδοντικό ή περιοδοντικό απόστημα, ή κύστες.
  • Βλάβη σε διπλανό δόντι, είτε άμεσα λόγω επαφής είτε έμμεσα λόγω ανάπτυξης περιοδοντίτιδας, αποστήματος, κλπ.
  • Τραυματισμοί μαλακών ιστών, όταν ο φρονιμίτης έχει ανατείλει στραβά και τραυματίζει το μάγουλο ή τη γλώσσα.
  • Ορθοδοντικές ανωμαλίες, λόγω της πίεσης που ασκείται στα υπόλοιπα δόντια.

Σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα ή εκτιμάται ακτινογραφικά ότι θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, ο ιατρός θα επιλέξει την εξαγωγή του φρονιμίτη, με στόχο την ανακούφιση του ασθενή από τον έντονο πόνο και τα άλλα συμπτώματα, αλλά και την προστασία των παρακείμενων δοντιών και των περιοδοντικών ιστών.

Αν η ανατολή τους ή η παρουσία τους είτε έγκλειστοι είτε εμφανής δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα δεν συνιστούμε την εξαγωγή του για προληπτικούς λόγους διότι μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν αποκαλύπτοντας χειρουργικά ένα μέρος αυτού και με την βοήθεια ορθοδοντικής θεραπείας να τραβηχτεί και να έρθει στην επιφάνεια αντικαθιστώντας ένα δόντι που με την πάροδο του χρόνου χάθηκε.

Όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες σε ασθενή όπου έγινε εξαγωγή του 27 λόγο κατάγματος της ρίζας ,έγινε αποκάλυψη με χειρουργική διαδικασία του φρονιμίτη 28 όπου και τοποθετήθηκε ειδικό αγκιστράκι το οποίο χρησιμοποίησε ο ορθοδοντικός προκειμένου να ασκήσει της απαραίτητες δυνάμεις για να φέρει το δόντι στην θέση 27. ΓΙΑΤΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ…..  

Did you like this? Share it!