ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΑ ΟΥΛΑ

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΑ ΟΥΛΑ
Οι λοιμώξεις στα ούλα είναι ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν τις αντιμετωπίσετε έγκαιρα, μπορείτε ν’ αποτρέψετε μια μικρή μόλυνση από το να μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ορισμένες φορές, οι φτωχές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις στα ούλα. Τα ούλα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο στόμα σας.

Οι λοιμώξεις στα ούλα οδηγούν σε δύο κύριες ασθένειες: στην ουλίτιδα και στην περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι το αρχικό στάδιο της λοίμωξης. Μπορούμε να δούμε και ν’ αναστρέψουμε τα συμπτώματα εύκολα. Οι κύριες αιτίες της ουλίτιδας είναι συνήθως η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύονται στα δόντια.

Σύμφωνα με το Medline Plus, η περιοδοντίτιδα είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης αντιμετώπισης της ουλίτιδας.

Σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας, η φλεγμονή στα ούλα αρχίζει να καταστρέφει το οστό γύρω από τα δόντια , και τελικά οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Πώς μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις στα ούλα;

Εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν ήδη τον χρυσό κανόνα: αν θέλετε ένα υγιές στόμα, θα πρέπει να κάνετε έναν οδοντικό καθαρισμό τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις, η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύονται, είναι ο ένοχος για τις λοιμώξεις στα ούλα και αυτό απαιτεί επαγγελματική βοήθεια.

Όμως, η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Χρησιμοποιώντας μια σωστή καθημερινή υγιεινή συνήθεια , μπορείτε να διατηρήσετε ακέραια τα δόντια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων που προκαλεί η μικροβιακή οδοντική πλάκα. Το λεπτό αυτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια είναι η αιτία των κυριότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις τραυματισμών, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που υπάρχει απώλεια δοντιού σχεδόν πάντα η βασική γενεσιουργός αιτία είναι η έλλειψη σωστής καθημερινής στοματικής υγιεινής. Πολλά άλλα προβλήματα στοματικής υγείας όπως η άσχημη αναπνοή προκαλούνται γιατί ο ασθενής αμελεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής

Η σημασία της Στοματικής Υγιεινής

Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία. Ακολουθώντας σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούμε να αποφύγουμε τα περισσότερα προβλήματα των δοντιών και ούλων. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για τον καθαρισμό των δοντιών μας μπορούμε να γλυτώσουμε την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής θεραπείας και τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται.

Όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, συνήθως εκτιμούμε τη σημασία που έχει η υγιεινή των δοντιών, ούλων και γενικά του στόματος μόνο μετά από μια επώδυνη και ακριβή οδοντιατρική θεραπεία, αρχίζοντας να προσέχουμε περισσότερο τα δόντια μας και τον καθαρισμό τους. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό διαρκεί πολύ. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών συνεχίζει να δείχνει την ίδια προσοχή στην φροντίδα των δοντιών και μετά από 6 μήνες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μας γίνει μια συνήθεια που πρέπει να ακολουθούμε προσεκτικά κάθε μέρα για όλη μας τη ζωή, ξεκινώντας ήδη από την παιδική ηλικία…

Μια καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει βούρτσισμα τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά και σκούπισμα των δοντιών από τα ούλα προς τα έξω με μαλακές πολλαπλές κινήσεις και όχι ασκώντας δύναμη χρησιμοποιώντας μαλακή οδοντόβουρτσα και με  μικρή κεφαλή για να μπορεί να εισχωρεί σε όλα τα σημεία .Αυτή η διαδικασία είναι αρκετή αν ολοκληρώνεται σωστά μία φορά την ημέρα.  Επίσης είναι πού σημαντικό μια φορά την ημέρα να χρησιμοποιούμε μεσοδόντιο βουρτσάκι  χωρίς μεταλλικό στέλεχος με επανάληψη σε κάθε μεσοδόντιο διάστημα 7 με 8 φορες.

Σε καθημερινή συχνότητα καλό θα ήταν να μην κάνουμε χρήση στοματικού διαλύματος αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος.

Καθώς πολύ σημαντικό είναι και η επίσκεψη στον οδοντίατρο μας μία φορά τον χρόνο για τον έλεγχο  και τον καθαρισμό μας απο τα άλατα που έχουν συσωρευθεί κατά την διάρκεια του χρόνου και δεν μπορούν να αποκολληθούν με την δική μας υγιεινή.

Did you like this? Share it!