Τα κιτρινισμένα δόντια αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη του τέλειου χαμόγελου. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει τα δόντια σας να κιτρινίζουν; Ενώ οι τροφές και τα ποτά μπορούν, μακροπρόθεσμα, να δημιουργήσουν κηλίδες στα δόντια σας, η κυριότερη και πιο άμεση αιτία κιτρινίσματος των δοντιών είναι η αποδυνάμωση του σμάλτου. Το σμάλτο είναι το σκληρό, λευκό υλικό που περιβάλλει εξωτερικά τα δόντια σας. Κάτω από την επιφάνεια αυτή βρίσκεται η οδοντίνη, μία ουσία με ανοιχτό καφετί χρώμα. Καθώς το χρώμα του σμάλτου διαβρώνεται, η οδοντίνη αρχίζει να γίνεται πολύ πιο ορατή κάνοντας έτσι, τα δόντια σας να δείχνουν πιο κίτρινα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διάβρωση του σμάλτου προκύπτει στα πλαίσια της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης. Ωστόσο, τα οξέα των τροφών και το ποτό μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη διάβρωση του σμάλτου και κιτρίνισμα των δοντιών.
Το κάπνισμα και άλλες “κακές” συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το χρώμα των δοντιών σας. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πίσσα και νικοτίνη, ουσίες που δημιουργούν κηλίδες στα δόντια και συμβάλλουν στην συσσώρευση πλάκας και πέτρας.
Η πλάκα και η πέτρα προσβάλουν τα ούλα και προκαλούν φθορές που μπορούν να οδηγήσουν σε ουλίτιδα ή και απώλεια των δοντιών. Συνήθως, η συσσωρευμένη πλάκα προσδίδει ένα κιτρινωπό ή καστανό χρώμα στα δόντια και τα ούλα.
Οι τροφές και τα ποτά σκούρου χρώματος μπορούν να αποχρωματίσουν την επιφάνεια των δοντιών σας. Οι τροφές που προκαλούν χρωματικές κηλίδες περιλαμβάνουν:
- Το τσάι
- Ο καφές
- Τα αναψυκτικά
- Το κόκκινο κρασί κ.α.
Λεύκανση δοντιών είναι η διαδικασία, την οποία πραγματοποιεί ο οδοντίατρος με σκοπό να βελτιώσει το χρώμα δοντιών του ασθενούς αλλά και να αυξήσει τη φωτεινότητα τους. Χάρη στη διαδικασία της λεύκανσης ασθενείς με κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους και να αποκτήσουν και πάλι ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.
Πρόκειται για μια εύκολη, ανώδυνη και κυρίως ασφαλή διαδικασία βελτίωσης του χρώματος των δοντιών μας και απόκτησης ενός λευκού αστραφτερού χαμόγελου.
Οι δυο πιο διαδεδομένοι τρόποι είναι η χρήση laser ή λάμπας led στο ιατρείο και η λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένα μασελάκια.
Και οι δυο διαδικασίες γίνονται με τη χρήση ειδικών gel, των οποίων η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου ποικίλλει. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του υπεροξειδίου τόσο πιο γρήγορο και καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ισχυρότερο είναι το λευκαντικό gel τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να προκληθεί ευαισθησία κατά τη διάρκεια της λεύκανσης.
Λεύκανση δοντιών με laser ή λάμπα led
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της λεύκανσης πρέπει να προηγηθεί ο καθαρισμός των δοντιών έτσι ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και επιφανειακοί λεκέδες.
Το επόμενο βήμα είναι η καταγραφή του αρχικού χρώματος των δοντιών. Αυτό γίνεται είτε με τη βοήθεια ειδικού χρωματολογίου και μέσω ψηφιακής φωτογραφίας
.
Έπειτα προετοιμάζεται κατάλληλα η περιοχή (τοποθέτηση προστατευτικού ούλων και παρειοκάτοχου ) και τοποθετείται πάνω στα δόντια το ειδικό gel. Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθούν όλα τα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας γιατί τα λευκαντικά gel μπορούν να προκαλέσουν τοπικά εγκαύματα.
Το λευκαντικό gel παραμένει πάνω στα δόντια για λίγα λεπτά, έπειτα αφαιρείται και μπορεί να επανατοποθετηθεί μέχρι 3 φορές. Μόλις τελειώσει η διαδικασία απομακρύνεται το προστατευτικό των ούλων και το gel και τότε αξιολογείται το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα είναι εκθαμβωτικά!
Για να μην υπάρχει ευαισθησία μετά την λεύκανση , προτείνουμε στον ασθενή μας να αποφύγει τα πολύ κρύα ή πολύ ζεστά ροφήματα καθώς και τροφές που περιέχουν χρωστικές όπως ντομάτα, μπρόκολο κ.α ,όπως και καφές, τσιγάρο και κόκκινο κρασί. Μετά την λεύκανση τα δόντια μας είναι για λίγες μέρες εύκολο να απορροφήσουν χρωστικές γιατί η επιφάνεια τους είναι αρκετά αδρή.
Λεύκανση στο σπίτι
Για να κατασκευαστούν τα διάφανα μασελάκια για τη λεύκανση στο σπίτι θα πρέπει να πάρουμε αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου. Όταν αυτά τα μασελάκια κατασκευαστούν θα σας δώσουμε οδηγίες εμείς πως να τοποθετήσετε μέσα σε αυτά το υλικό λεύκανσης. Ο χρόνος που θα παραμένουν τα μασελάκια στο στόμα εξαρτάται από το λευκαντικό υλικό που θα επιλέξουμε. Υπάρχουν δύο επιλογές ,η χρήση κατά την διάρκεια της νύχτας ( για όλη την διάρκεια της νύχτας ) ή κατά την διάρκεια της μέρας ,όπου φοράμε το μασελάκι για 2 με 3 ώρες.
Το αποτέλεσμα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και ανάλογα φυσικά με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται εξαιρετικά στη λεύκανση και τα δόντια τους γίνονται μέχρι και 10 τόνους λευκότερα, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. Συνήθως όσο πιο κίτρινα είναι τα δόντια του ασθενούς τόσο πιο θεαματικά είναι τα αποτελέσματα.
Η λεύκανση δοντιών (με όποια μέθοδο και αν διενεργηθεί) ΔΕΝ είναι μια μόνιμη λύση. Τα αποτελέσματά της φθίνουν με τη πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα της λεύκανσης κρατάνε από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δόντια τείνουν να πάρουν το αρχικό τους χρώμα και σίγουρα το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, από το αν καπνίζει και από τη συχνότητα και την ποιότητα της στοματικής υγιεινής που εφαρμόζει. Γι’ αυτούς τους λόγους, στους περισσότερους ασθενείς που μπαίνουν στη διαδικασία της λεύκανσης συστήνουμε μια μικρή επανάληψη της θεραπείας για 3-4 μέρες 1-2 φορές το χρόνο.