ΕΞΑΓΩΓΗ

ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ!!!!

Οι εξαγωγές δοντιών θεωρούνται στη σύγχρονη οδοντιατρική σαν έσχατη λύση, και συνιστώνται μόνο όταν ο οδοντίατρος έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες πιθανές θεραπευτικές επιλογές.

Η διαδικασία αφαίρεσης του δοντιού μπορεί να γίνει με απλή ή με χειρουργική εξαγωγή. Μια απλή εξαγωγή γίνεται με την έλξη του δοντιού με ειδικά εργαλεία χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική εξαγωγή δοντιού επιβάλλεται σε πιό δύσκολες περιπτώσεις και περιλαμβάνει τομές των ούλων και χειρουργική αφαίρεση τμήματος του οστού της γνάθου που περιβάλλει τις ρίζες του δοντιού.

  1. Η εξαγωγή δοντιού επιβάλλεται γιατί είναι αδύνατη η θεραπεία και διάσωση του δοντιού, όπως σε:
  • Σοβαρή τερηδόνα. Αν ένα δόντι είναι τόσο άσχημα κατεστραμμένο από την τερηδόνα, και η απώλεια οδοντικής ουσίας είναι εκτεταμένη κάνοντας αδύνατη ή επισφαλή την ανασύσταση του δοντιού με μια στεφάνη, το δόντι πρέπει να εξαχθεί. Η εκτεταμένη τερηδόνα είναι ο κύριος λόγος των εξαγωγών σε νεαρά άτομα.
  • Περιοδοντική νόσο. Βαθείς περιοδοντικοί θύλακοι και εκτεταμένη απώλεια οστού απο τη γνάθο γύρω απο το δόντι εξαιτίας της περιοδοντικής νόσου (περιοδοντίτιδας), μπορεί να καταστήσουν το δόντι μή βιώσιμο και να κάνουν αναγκαία την αφαίρεση του για την αποτροπή περαιτέρω βλάβης του οστού. Η περιοδοντίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία για εξαγωγές δοντιών σε άτομα άνω των 40 ετών.
  • Οδοντικό Απόστημα / Αποτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία. Μια πολφίτιδα ή ένα οδοντικό απόστημα απαιτεί μια απονεύρωση για να σταματήσει η μόλυνση. Ένα μικρό ποσοστό (5%) των ενδοδοντικών θεραπειών μπορεί να αποτύχει και να χρειαστεί η εξαγωγή του δοντιού.
  • Κάταγμα δοντιού ή ρίζας. Ένα σοβαρό κάταγμα στη μύλη ενός δοντιού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απονεύρωση, ή ένα κάταγμα ρίζας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακρορριζεκτομή καθιστούν αναγκαία την εξαγωγή του τραυματισμένου δοντιού.

 

Αμέσως μετά την εξαγωγή, το αίμα που βγαίνει απο το φατνιακό οστό αρχίζει να πήζει δημιουργώντας ένα θρόμβο στο χώρο μέσα στο οστό όπου προηγούμενα βρισκόταν το δόντι. Ο θρόμβος αίματος είναι πολύ σημαντικός για τη διαδικασία επούλωσης, και επίσης προστατεύει το οστό απο τα μικρόβια και τις τροφές. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε οτιδήποτε θα διαταράξει το σχηματισμό του ή προκαλέσει τη διάλυση ή απομάκρυνση του απο το φατνίο.

Η περιοχή της εξαγωγής επουλώνεται σχετικά γρήγορα, ανάλογα φυσικά και με το βαθμό ταλαιπωρίας των μαλακών ή σκληρών ιστών κατά την επέμβαση. Κάποια δυσφορία και πόνος για μερικές ώρες μετά από εξαγωγή δοντιού είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο.

 

Η σωστή φροντίδα μετά την εξαγωγή ενός δοντιού είναι απαραίτητη για γρήγορη επούλωση. Θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες.

Γενικά, οι βασικές μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από εξαγωγή δοντιού είναι:

Αιμορραγία

Ο οδοντίατρος θα βάλει μια γάζα στό κενό φατνίο του δοντιού για τον έλεγχο της αιμορραγίας και την προστασία του τραύματος. Αυτή πρέπει να παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον για τα επόμενα 5-10 λεπτά, έτσι ώστε να πήξει το αίμα και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος θρόμβος αίματος για να αποφευχθούν προβλήματα επούλωσης όπως το ‘ξηρό φατνίο’.

Μια μικρή αιμορραγία μετά από την εξαγωγή δοντιού είναι φυσιολογική. Συνήθως η αιμορραγία δεν θα διαρκέσει περισσότερο απο μία ή δύο ημέρες.

Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται, η γάζα πρέπει να αντικατασταθεί με μία άλλη καθαρή.

 

Πόνος

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο μετά απο μιά εξαγωγή δοντιού, ιδιαίτερα αν αυτή έγινε χειρουργικά. Γενικά, το επίπεδο και η διάρκεια του πόνου μετά την επέμβαση εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας της εξαγωγής. Η αντιμετώπιση του γίνεται με τη λήψη αναλγητικών σκευασμάτων, πάντα μετά απο την έγκριση του οδοντιάτρου. Καλό θα είναι να πάρετε ένα παυσίπονο πριν περάσει η επίδραση της αναισθησίας. Συνήθως ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αναλγητικό  είναι αρκετό για την ανακούφιση του μετεγχειρητικού πόνου μετά την εξαγωγή.

Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης γιατί εμποδίζει την πήξη του αίματος.

Οίδημα

Όσο πιο δύσκολη είναι μια εξαγωγή δοντιού, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί οίδημα. Το πρήξιμο μπορεί να αυξάνεται μέχρι και την δεύτερη-τρίτη μέρα, και μετά αρχίζει να υποχωρεί.

Για τη μείωση του οιδήματος μπορείτε να τοποθετήσετε μια παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα εξωτερικά της περιοχής της εξαγωγής. Η εφαρμογή του πάγου θα πρέπει να γίνεται διακεκομμένα. Φροντίζουμε να κρατάμε τον πάγο εξωτερικά πάνω από το τραύμα 15-20 λεπτά και επαναλαμβάνουμε μετά απο 20 περίπου λεπτά. Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων είναι χρήσιμη για την αποτροπή του οιδήματος μόνο για τις πρώτες ώρες. Από την επόμενη μέρα πρέπει να χρησιμοποιούνται χλιαρά επιθέματα.

Σωματική άσκηση

Μειώστε τη σωματική δραστηριότητα για τις πρώτες τρεις έως πέντε ημέρες. Η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Προστασία τραύματος

Προστατέψτε την πληγή. Κρατήστε κάθε πηγή ερεθισμού ή μόλυνσης μακριά από το τραύμα. Μασήστε στην απέναντι πλευρά του στόματος για 24 ώρες. Προτιμείστε μαλακές τροφές.

Αποφύγετε να πιέσετε τη γλώσσα σας στην περιοχή του τραύματος. Μην βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα για να ελέγξετε την πληγή. Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν από την αλλαγή της γάζας.

Αποφύγετε να φτύσετε ή ρουφήξετε. Το φτύσιμο ή το ρούφηγμα (ιδίως αν χρησιμοποιηθεί καλαμάκι) δημιουργούν αρνητική πίεση στο στόμα που μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση και απομάκρυνση του θρόμβου αίματος απο το εξακτικό φατνίο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επώδυνη επιπλοκή γνωστή σαν ξηρό φατνίο.

Κάπνισμα

Απαγορεύεται το κάπνισμα. Επιβάλλεται να σταματήσετε το κάπνισμα τουλάχιστον για μερικές ημέρες, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και ο καπνός καθυστερεί την επούλωση.

Βούρτσισμα

Αμέσως μετά την εξαγωγή, αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών δίπλα στο σημείο της εξαγωγής. Ξεκινήστε κανονικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος από την επόμενη ημέρα, αλλά να είστε προσεκτικοί έως ότου η πληγή επουλωθεί.

Ξέπλυμα

Αποφύγετε να ξεπλύνετε το στόμα σας πρίν περάσουν τουλάχιστον 6 ώρες από την επέμβαση, μετά το πρώτο 24ωρο μπορούν να γίνονται πλύσεις του στόματος με αντισηπτικό διάλυμα για2 φορές την ημέρα για μερικές ημέρες.

Μυϊκή δυσκαμψία

Αν η εξαγωγή είναι επίπονη και διαρκέσει πολύ, μπορεί να εμφανιστεί την επόμενη μέρα μυϊκή δυσκαμψία και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος. Αυτό οφείλεται στην καταπόνηση που υπέστησαν οι μύες της γνάθου κατά την επέμβαση κρατώντας συνεχώς το στόμα ανοιχτό. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα αν υπάρχει ιστορικό προβλημάτων της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Η ανακούφιση επιτυγχάνεται με απαλό μασάζ των μυών και τη χρήση ζεστών επιθεμάτων.

Διατροφή

Μετά την εξαγωγή μην πιείτε ή μη φάτε τίποτε για 2 ώρες. Για την πρώτη βδομάδα αποφύγετε τις σκληρές τροφές που μπορεί να τραυματίσουν την πληγή, τις πολύ ζεστές τροφές που μπορεί να διαλύσουν το θρόμβο αίματος, και τις τροφές που θρυμματίζονται (παξιμάδια, φρυγανιές). Προτιμείστε κρύες και μαλακές τροφές όπως ζυμαρικά, ψάρι, κρύες σούπες, ρύζι, πουρέ, πολτοποιημένα τρόφιμα κ.α. Πίνετε αρκετά υγρά αλλά αποφύγετε τα ζεστά ροφήματα και μην χρησιμοποιήσετε καλαμάκι. Μην μασάτε στο σημείο της εξαγωγής.

Αλκοόλ

Αποφύγετε την χρήση αλκοόλ για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση, και οπωσδήποτε αν λαμβάνετε παυσίπονα ή αντιβιοτικά.

Αντιβιοτικά

Εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, ο οδοντίατρος θα συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό. Ποτέ μην παίρνετε αντιβιοτικά αν δεν σας τα έχει συστήσει ο οδοντίατρος ή ο ιατρός σας.

 

Did you like this? Share it!